Кои са най-икономичните и екологични решения за отопление, охлаждане, битова топла вода

За термопомпите като един от най-модерните и ефективни методи за осигуряване както на рентабилно отопление, така и хлад през горещите летни месеци се заговори през последните няколко години. Какви възможности дават тези иновативни решения и какви са ползите от тях предстои да разберете от днешната ни публикация. За целта ще се фокусираме върху някой главни въпроси, а отговорите определено ще дадат яснота по отношение на това дали този метод за охлаждане и отопление би бил приложим към вашите интериорни и домашни потребности.

Какво представляват термопомпите и какви видове са познати

Иновативни, модерни и икономични решения. Така накратко можем да опишем термопомпите като един от способите за оптимизиране на енергийните разходи, които обичайно генерира домакинството ни за отопление, охлаждане и затопляне на вода. Предимството на термопомпите е в това, че те използват неизчерпаеми енергийни източници, като транформират енергията и спомагат за това тя да обслужи различни като обем площи. Не случайно се класифицират тези уреди като възобноваеми енергийни източници. Причините за това са, че главите ресурси, които те ползват са вода, въздух и земя. Именно от тук идва и тяхната класификация като видове:

 • Аеротермални помпи или още известни като въздух-въздух и въздух вода;
 • Хидротермални помпи. Генерират енергия от подпочвени води;
 • Геотермални помпи. Тяхната енергия е топлината от почвата и земните ядра.

Сами можете да си направите извода, че тези термопомпи са едно съвременен екологичен продукт, който не само задоволява нашите потребности, но и се грижи за околната среда по най-правилния начин.

Аеротермални помпи – адаптивни при всякакви условия

Сред най-популярните модели термопомпи са аеротермалните. Най-приложими към апартаменти, еднофамилни къщи, като търговски обекти, хотели и други са тези фантастични и икономични решения. Повишен интерес има към различните модели термопомпа вода въздух, тъй като при тях ресурса, доставящ енергията е изключително надежден.

Предимствата на ползването на термопомпа вода въздух е в това, че дори при отрицателни стойности достигащи -20 и дори -30 ° по Целзии това по никакъв начин няма да затрудни работата на термопомпата и тя ефективно ще отоплява целия ви дом. И това не е всичко, защото акцента на тези уреди и тяхното приложение е базирано и ориентирано изцяло върху грижата за природата. Колкото  ида не ви се вярва термопомпите вода въздух са една невероятна възможност да сведете до минимум вредните емисии от работата на устройството. Факт е, че при тези модели въглеродния двуокис, който се изхвърля в атмосферата е просто нулев.

термопомпа вода въздух

Да обобщим:

 • Термопомпите вода – въздух са супер ефективни;
 • Те са икономични;
 • Екологични;
 • Използват възобноваеми енергийни източници, които на практика са неизчерпаеми.

Дали се нуждаете от още причини да замените стандартното отопление и охлаждане с такова от термопомпа вода въздух? ако все още имате съмнения можете да се запознаете с принципите на работа и гарантираната им ефективност.

Принцип на работа и ефективност

Работата на термопомпите вода въздух можем да сравним с тази на хладилника, който е задължителен елемент за всеки дом. Нискотемпературната енергия се трансформира във високо температурна и така топлината в дома ви вече е реалност. Наистина съвсем прост принцип на работа, но пък доказано ефективен. Внедрената инвенторна технология пък предоставя на домакинствата възможността термопомпата да бъде приложима целогодишно, независимо то температурните амплитуди.

Фантастичното при тези уреди е това, че ефективността достига 250-400 %, което означава, че уреда харчи изключително малко енергия, а я трансформира в до 4 пъти повече, което на практика води до определянето им като високотехнологични и икономични.

Какво получавате с ползването на аеротермална помпа:

 • Ниски сметки за отопление, топла вода и охлаждане;
 • Не толкова висока първоначална инвестиция;
 • Минимална поддръжка;
 • Екологично и ефективно решение за цялата година.

Най-добрите и качествени термопомпи вода въздух можете да откриете в каталога на онлайн магазин Balkan Energy.