Лесно ли е да се ориентираме в предложенията за отоплителен уред

С настъпването на зимния сезон и наближаването на момента, в който ще включим отоплителните уреди все по-често се замисляме върху това на какъв метод да възложим отопляването на имота си. Еди бърз анализ показва, че действително това, което ще открием никак не е малко и многообразието от уреди и решения има защо да ни затрудни при избор. Но пък затова са професионалистите – да ни насочат към метода, който е оптимално ефективен, функционален и съобразен с нашите лични интереси и очаквания. Днес ще представим https://www.balkanenergy.bg – виртуална платформа, която е посветена именно на многообразието от отоплителни тенденции и решения.

Видове отоплителни системи и уреди

Много правилно е да се разграничат уредите от инсталациите за отопление. Заради факта, че уреда може да работи автономно, а инсталацията се състои от различни компоненти самите потребители трябва да бъдат абсолютно наясно с това, което търсят. Нека ви срещнем с някои от основните видове уреди, а преценката кой от тях би бил ефективен за вашия дом можете да направите и сами.

Пазара представя широк спектър от решения в зависимост от това какъв е източника на енергия, който се използва за генерирането на топлинна енергия. Точно поради това ще разгледаме три категории уреди, които са:

 • Електрически

Тук се включват всякакви видове радиатори, конвектори, духалки, климатици и много други. Принципа им на захранване е елементарен т.е. имате ли електрическа енергия то имате пълния потенциал и възможност да приложите като средство за отопление всеки един от изброените;

отопление
 • Изкопаеми гориво

Това е доста широко понятие, което включва използване на различни видове уреди, които се захранват от нафта, газ, дърва, въглища, биогориво от рода на пелети и други. Обикновено за да се възползвате от тези решения е необходимо да имате предвид, че ще се нуждаете освен от уред и от правилно изградена димоотводна система;

 • Възобновяеми източници

Към тази категория уреди се включват всички онези, които се конфигурират и като решения, с които можете да се погрижите за околната среда и да генерирате икономии. Към този списък се отнасят слънчеви колектори, вятърни генератори, термопомпи и други.

Ето, е избора ви следва да стартира именно от тук – да бъде избран източника на енергия, който ще бъде използван за отопляването на вашия дом.

Съвместимост на уреда с изискванията на жилището

Не всеки вид описан по-горе уред би могъл да се приложи в дома ни. Със сигурност това, което е важно да отбележим е, че спецификата на конкретните имоти не винаги благоприятства за прилагане на уред или система, която домакина би желал да използва. Винаги в случая е необходимо да се търси съвместимостта, защото в крайна сметка не желанието ни, а самия имот определя до колко бихме постигнали икономии и рентабилност.

При взимане на решение за подбор на уред за отопление, който да използваме е необходимо да се вземат предвид следните неща:

 • В къща, апартамент или жилище в малка сграда обитавате;
 • На кой етаж се намира имота ви;
 • Каква е общата квадратура;
 • Какъв е климата в района, в който живеете;
 • Има ли имота добра изолация;
 • До колко дограмата може да се определи като енергийно ефективна;
 • Има ли в жилището налична инсталация с радиатори;
 • Автономни уреди ли желаете да използвате за всяко едно помещение и т.нат.

Ето, че правилно поставените въпроси могат да дадат яснота дали е добре да се отоплявате с камина на дърва или пелети, да използвате инверторен климатик или пък да използвате някое от иновативните решения като термопомпи и соларни панели. Винаги при необходимост избирайте такива уреди, с които наистина бихте постигнали очакван резултат, а освен това не подценявайте и съветите, които ще ви дадат професионалистите.