Котел на дърва – подготовка на дома за неговата ефективна работа

Решението да се замени печката на дърва и въглища с котел е логично като се има предвид това, че котлите са доста по-иновативна система, която може да осигури отопление на много по-голямо площ. Онова, което забравят обаче не малко домакинства пропускат е първоначалната подготовка на жилището си за предстоящия отоплителен сезон. Многообразието от котли на дърва, които днес се предлагат на пазара идва да покаже повишен интерес към този тип уреди. Високата им ефективност, икономичност и много по-ниски въглеродни емисии са сред основните и важни приоритети, които биха мотивирали повечето от вас да заменят старите печки с иновативен, модерен и автоматизиран котел на дърва. Как обаче да сме сигурни, че ще получим желаната ефективност и ще осигурим на дома си качество и уют през следващия отоплителен сезон.

Подготовка на инсталацията

Котлите на дърва са изключително надеждни и сигурни решения. Още с появата си на пазара те дават заявка за удобство и мащабност при гарантиране на топлина в целия апартамент или къща. Преди да стартира работа новия ви котел на дърва обаче е много важно да подготвите жилището си за неговата експлоатация. Ето и някои важни стъпки, които не бива да пропускате:

 • Почистване на комина

Пропускан момент, който би допринесъл за връщането на дим в дома. задължително е печките ,камините и котлите да бъдат свързани с зимната инсталация на комина като така за вас остава топлината, а дима от изгарянето на дървата отива в атмосферата. Непочистения от предния зимен сезон комин със сигурност ще даде отражение върху ефективната работа на котела за дърва, така че задължително наемете коминочистач който да се погрижи за натрупаните сажди и креозоти;

 • Избор на дърва с ниска влажност

Сухите дърва и тези с влажност до 20% са от съществено значение за работата на котлите на дърва. Както при ползването на камини и печки колкото по-сухи са дървата то толкова по-бързо е тяхното изгаряне. Идеята при употребата на котлите е в това, че трябва да се съобразите с препоръчителната влажност на дървата за огрев, които ще ползвате. Всеки производител е провел редица тестове, които показват кои биха били наистина максимално ефективните и икономични като решения дърва, които да бъдат ползвани.

 • Подготовка на дървата

Става въпрос за това, че котлите имат определен капацитет на вместимост. Дървата трябва а бъдат нарязани на съответните размери, които да могат да се побират в горелката. За да не губите време по време на студените дни подгответе достатъчно количество дърва в котелното ,където ще се инсталира уреда и така винаги при нужда от зареждане ще сте в готовност и няма да губите време.

Характеристики на правилния котел

Съвременните уреди за отопление се изработват по най-високи стандарти. Целта е да се намалят разходите, да се повиши икономичността при отопление както  ида се намалят вредните емисии при изгарянето на твърдото гориво. Моделите стоманени котли, които са все по-популярни на нашия пазар дават ясна заявка за ефективност и надеждност. Осигуряването на контрол на горивния процес, монтиране на пелетна горелка, бойлер за осигуряването на топла вода и други са огромен приоритет за домакинствата, които разчитат на котлите като основен компонент в отоплителната им инсталация.

качествен котел

Сред основните предимства и качествени характеристики, които клиентите взимат под внимание са:

 • Реализирането на икономии;
 • Възможност за отопление на големи пространства;
 • Избор на уред с различна мощност спрямо нуждите на домакинството;
 • Изгодни цени и ниска първоначална инвестиция;
 • Бърза възвръщаемост на вложените средства;
 • Високо качество;
 • Стандартизиране спрямо европейски норми за екодизайн;
 • Лесен монтаж.

Използването на котел на дърва е предимството, от което се нуждае и вашето жилище. Както знаете за монтирането на такъв уред се нуждаете от отделно помещение. Удобството, което предлагат водещи производители е в това, че новите котли могат успешно да функционират при монтаж на тераси, балкони, мазета – така, че в зависимост от спецификата на дома ви можете да намерите възможно най-ефективния вариант.