Ефективни ли са лекарствата за кашлица

Фармацевти споделят, че често се налага да правят консултация с клиентите си относно видовете лекарства за кашлица, които са с благоприятно въздействие върху облекчаването на състоянието. Това, което трябва да отбележим в случая е, че винаги, когато се касае за медикаменти то не бива те да бъдат приемани по съвет. Правилното лечение следва да се назначава от лекар и да е съобразено с типа на кашлицата както и нейния причинител. Безспорно на пазара се предлагат добри сиропи, пластили и таблетки, които облекчават дишането и намаляват поривите на кашляне. Но за да има ефект от приложения медикамент на първо място е необходимо да се определи дали той е предназначен за суха или влажна кашлица.

Защо не бива да се самолекуваме

Всеки втори българин е посягал към домашната аптечка да за вземе лекарство за овладяване на симптоматиката. Действително някои са с универсално действие и са предназначени за лечение както на суха така и на влажна кашлица. Популярността им не е основание да включвате който и да било медикамент като средство за облекчаване на състоянието. Не са рядкост случаите, при които приема на конкретен сироп има обратен ефект и вместо да подпомогне изхвърлянето на секретите забавя процеса и така се стига да бронхити и пневмонии, които могат да влошат здравето ви.

Именно затова не е желателно да се самолекувате. Прегледа при лекар е показателен за това да се определи причинителя и да с вземат мерки, които да повишат имунните сили на организма относно справяне с инфекцията. Обикновено при влажна кашлица се препоръчва увеличение на приема на топли течности, които да втечнят секретите и да подпомогнат отхрачването. Предписването на муколитици в случая е наложително, тъй като те са ефективни за:

 • Втечняване на блонхиалните секрети;
 • Улесняват отхрачването;
 • Успокояват кашлицата по време на сън.

Не по-малко неприятна е сухата ларингитна кашлица. Чай от мащерка, мента, лайка, липа са естествено успокояващи средства, които можете да приложите. Сиропите за сухата са ефективни, тъй като те действат върху ларинкса и раздразнението, което усещате в гърлото като сухота и дращене.

Сироп или таблетки за лечение

лекарства за кашлица

В аптечната мрежа се предлагат както богат набор от сиропи така и таблетки, които са предназначени за лечение на суха или влажна кашлица. Като естествен рефлекторен механизъм, посредством който организма прочиства дихателните пътища кашлицата според нейния тип е важно да се лекува правилно. Инфекциите, които я причиняват са от различно естество и това показва, че симптоматиката следва да се наблюдава и едва тогава да се вземе решение относно лечението ѝ.

Не се потиска състояние, което цели изхвърлянето на секретите от организма. Втечняването и отхрачването е процес, който спомага за прочистването на бронхите от секретите. И сиропите и таблетките, които имат омекотяващо и втечняващо въздействие съдържат съставки, които облекчават дразненето и изчистването на дихателните пътища. Въпрос на преценка на лекаря е какъв медикамент ще предпише.

Сиропите са препоръчителни за:

 • Деца;
 • При силни болки в гърлото, които са болезнени при преглъщане;
 • За пациенти, които не могат да приемат таблетки по редица съображения.

Лекарства на таблетки са подходящи за:

 • Лица над 7 годишна възраст;
 • Пациенти, които не обичат вкуса на който и да било сироп.

Разбира се има и препарати под формата на близалки, бонбони и пластири за смучене, които също имат висок ефект върху облекчаване на състоянието. Обикновено лекаря се съобразява с възрастта на пациента и неговите предпочитания относно приема на сироп, таблетки или пластири.

Най-популярните лекарства

Сред водещите с доказан благоприятен ефект върху кашлицат се нареждат следните видове лекарства:

 • Сироп Амбрекс;
 • Капсули Амбролекс;
 • АЦЦ сашета;
 • Бронхетамин;
 • Флавекс;
 • Бронхостоп;
 • Геломитрол;
 • Мукоплант и други.

Доверете се на вашия лекар и на предписаното лечение за да се справите бързо с инфекцията.