Тренчкотът – най-добрият приятел на дамските рокли през есента

Хладният сезон изобщо не е причина да забравим за любимите си находки, които подчертават женствеността ни по изключителен начин

Есента може и да се окаже достатъчно благосклонна, за да носим нашите стилни и елегантни рокли без връхна дреха, поне през обедните часове, докато разпускаме от работа. Все пак трябва да сме подготвени и да имаме в себе си нещо, с което бързо да се наметнем при нужда. И няма нищо по-добро като допълнение към тоалета ни, освен любимият тренчкот!    

Следните ценни съвети ще ви бъдат от полза, когато избирате да закупите тренчкот или шлифер, както го наричахме само няколко години назад във времето. Те могат да бъдат приложени успешно и към блейзерите – друг предпочитан вариант за дреха върху рокля през хладните месеци.   

Избор според дължината

Удобството на класическия тренчкот е безспорно, а освен това той си остава винаги на мода. За да откриете перфектния модел за вашата фигура, съобразявайте дължината му.

Късият обикновено стига малко под ханша, което го прави съвършен за по-ниските дами. По този начин силуетът се издължава и се оформят извивки на правилните места. Ако не сте родена висока или рядко носите токове, с дълъг тренчкот ще изглеждате дребна и няма да ви пасва хармонично на тялото.

При средна дължина, моделът достига под средата на бедрата или близо до колената. Той може да стои приятно и на по-ниски дами, които са с широк ханш, защото оптически ще прибере и направи фина фигурата.

Дългият тренчкот може да под коляното, до средата на прасците или до глезените. Той трудно може да се хареса от всяка дама, а и не би бил подходящ винаги. За онези, които са привърженици на уличните визии, могат да го носят със сникърси или други удобни обувки.

Важно условие обаче е да сте висока, за да може да си позволите да използвате въпросната дължина. Ако то е изпълнено, със сигурност ще изглеждате стилно и авторитетно, даже и да сте заложили на спортно-елегантен стил.

Детайли, които не бива да подценявате

Има някои подробности, които също са ключови при отсяването на модела, препоръчителен за вас.

При наличие на широки рамене или голям бюст, трябва да се избягват двуредовите дизайни, защото те допълнително разширяват горната част на тялото. Удачно е да се спрете на едноредов тренчкот.

Универсалните цветове, с които ще се чувствате превъзходно през есента, а и ще съчетавате лесно, са черното и бежовото. Тях може да освежите с шал в ярки тонове или друг аксесоар, който ще внесе повече шарки в аутфита ви.

Брюнетките могат да се насочат към сиво, бордо, бургунди или тъмно синьо, а дамите с руси коси и светла кожа – розово, светло синьо, жълто или дори резеда.  

Има три зони, за които да се оглеждате критично в огледалото, когато пробвате даден модел. Раменете да са свободни и да не ви смущават по никакъв начин, нито да висят, нито да стягат. Копчетата трябва да не са изпънати, когато са закопчани, а цепката отзад трябва да е достатъчно затворена, а не да се опъва така, че тя да зейва.