Какво е необходимо да знаете за мултимедийните проектори

По своята същност мултимедийните проектори представляват презентационни екрани, които могат да бъдат използвани за обучение както и за оборудване на бизнес зали. Това са компактни решения, които освен с информационна и образователна насоченост могат да бъдат прилагани и като системи за домашно кино или пък реклама. Разграничават се няколко вида мултимедийни проектори, които са предназначени за различен брой зрители. От тук можете да си направите извода, че тези екрани са с различна големина в зависимост от това към каква като брой аудитория са насочени. Не  етолкова лесно да се избере съответния мултимедиен проектор, тъй като има доста голямо предлагане на пазара с многообразни размери  и характеристики. Днес ще се опитаме да представим най-съществените, които биха ви гарантирали ефективност при приложението на съответния презентационен екран.

Видове мултимедийни проектори

Както вече споменахме разграничението като различни видове се базира основно върху това какви като размери са устройствата. Капацитета на обхват е различен т.е. зависи за какъв брой лица би могъл да се приложи. Именно поради това се отличават няколко типа мултимедийни проектори:

  • Стандартен.

Това са тип универсални екрани, които са с големина между 42 и 65 инча. Те са приложими за аудитория от 15 до максимум 30 души. За да могат да се възприемат образите напълно реално няма как в залата да поставите повече хора, отдалечени от проектора. Образите, които те ще вида ще бъдат мътни  и миниатюрни;

проектори
  • Големи проектори.

За разлика от стандартните тези мултимедийни устройства са с по-голяма широчина на екрана и могат успешно да предадат посланието или обучението на от 30 до 50 зрителя.

  • Мултимедийни проектори професионални.

Те се ползват в конферентни зали, при които зрителите могат да наброяват дори над 50.

Това са изключително практични проектори, които са едно доста компактно решение за обучение на персонал или презентационни реклами, предназначени за до 10 души. Такива проектори се използват и в системите за домашно кино.

Естество на работа

Мултимедийните проектори са умни устройства, които приемат сигнал от компютър или лаптоп и така извеждат на големия екран съответния сигнал. Те могат да предават аудио, видео файлове, текстови съобщения, реклами и всякакви други послания.

Освен с образите, които представят и посланието, което носят със себе си мултимедийните проектори са често приложими като средство за:

  • Забавление (видео игри);
  • Комуникация ( видео разговори);
  • Корпоративни дейности и други.

При избора на професионални или домашни мултимедийни проектори е желателно да изложите основните си очаквания и употреба на устройството с цел да се избере оптимален вариант, отговарящ на изисквания към съответните технически параметри.