Какво представляват аминокиселините

Много от Вас вероятно са чували за аминокиселините, но малко хора са наясно какво точно представляват те и тяхното действие в организма. Нека видим защо са ни необходими и кога се нуждаем от тях, кои са отделните видове и кога се приемат.

Какво е това аминокиселини

Аминокиселините от Fitnesdobavki.net са група от съединения, представляващи градивния елемент на протеините в човешкото тяло. Именно те са основният участник във възстановителните процеси в организма и спомагат за растежа и развитието му. Съставляват около 20% от тялото и са следващият, след водата, най-голям компонент. Например, при телесно тегло от 50 кг, около 10 кг. са аминокиселини.

Какви са ползите за тялото

Те са не само градивният елемент на протеина, който изгражда тялото, но също участват и в много регулиращи функции. Например, чрез тях се съставят различни видове протеин, като кератин, хемоглобин, колаген. Също така, аминокиселините се превръщат в хормони или ензими, образуващи адреналина, инсулина и т.н. Те са основен доставчик на енергия за тялото, заедно с въглехидратите.

Кои са отделните видове

В организма като цяло се срещат 20 вида аминокиселини, 9 от които тялото не може да синтезира самостоятелно и е наложителен техният прием чрез храната или хранителни добавки. Те се наричат незаменими или есенциални. Останалите 11 вида се изработват самостоятелно от организма в нужните количества и се наричат заменими или неесенциални. Както обаче става ясно от по-горе написаното, всички видове са еднакво необходими за нормалното телесно функциониране и изграждане.

При невъзможност за приемане на достатъчно количество чрез храната, днес са достъпни хранителни добавки за жени и за мъже, предлагащи различни комплексни формули, имащи способността да възстановяват образувалия се дефицит от тези елементи. Това са например: 

  • Глутамин;
  • BCAA;
  • Аргинин;
  • L-карнитин и т.н.

Обикновено са достъпни на прах и се дозират по специални предписания.

Как се приемат

Вероятността от предозиране ако не спазвате препоръките на производителя или на лекуващия лекар, са големи и могат да доведат до здравословни проблеми, особено ако приемате и други лекарствени препарати. Дозировката и програмата за прием трябва да се съобразят съгласно целите, които искате да постигнете, така че е силно препоръчително предварително да се консултирате със специалист от нашия онлайн магазин. Важно е също да се спазват времевите периоди на прием, дори и ако сте в отлично здраве.