Работа с пигменти и оцветители за епоксидни смоли – какво е важно да знаете

Едва ли има жена, която да не се впечатли от красивите дизайнерски изработени бижута, които са уникални и единствени по рода си. Разбира се, че създадените от благородни метали са доста скъпи и това до голяма степен може да ви разочарова, тъй като не можете да си ги позволите. Но пък за сметка н това има ателиета за арт изкуство, които създават не по-малко фантастични и уникални накити, които с основание се определят като произведения на изкуството. И сега идва изненадата, която ще споделим с вас. Това са изделия, които за изработени от епоксидни смоли, тонирани в различни нюанси за да се постигне неповторим ефект. Лесно ли се работи с такъв тип материал и какви пигменти и оцветители за смола се използват ще ви разкажем в днешната публикация.

Как да боравите със смолата и оцветителите

На пръв поглед сигурно ви изглежда лесно да смесите смолата с оцветителя и да излеете сместа в съответната форма. Реално боравенето с такива лепила изисква внимание, тъй като неопитността и неспазването на инструкциите могат да бъдат причина за сериозни наранявания, заплаха за здравето и живота.

За да избегнете тези нежелани странични реакции с течността и пигментите, с които ще предадете съответните нюанси е необходимо на първо място да прочетете внимателно инструкциите и ръководството за работа. Имайте предвид, че става въпрос за смес, която е силно токсична в течно състояние и това може да причини проблеми с необратими последствия.

декорация

За да работите с епоксидни смоли и пигменти е необходимо да бъдат спазени основни правила за безопасност като:

 • Помещението, в което ще създавате арт бижутата да бъде проветрива;
 • Задължително да използвате при сместване на основата и втвърдителя както и оцветителя ръкавици;
 • Покрийте устата и носа с маска, която да намали риска от поглъщане на микроскопични частици при смесване;
 • Задължително е да използвате и специални предпазни очила.
 • Съдовете, в които ще правите различните тонове е желателно да бъдат за еднократна употреба.

Това ще ви помогне да изпитате удоволствие от работата и творческите си хоби занимания, а не да търсите спешна медицинска помощ.

Правила при оцветяване

Пигментите и оцветителите за моли са специални съставки, които са предназначени за работа с различни видове епоксиди. В зависимост от ефекта, който желаете да постигнете по схема се добавят различни количества от цвета за да се постигне наситеността, която ви устройва. Имайте предвид, че не е възможно да поставят неконтролирано количество пигмент или оцветител, тъй като това може да повлияе на процеса на втвърдяване.

Сред важните правила, които е нужно да следвате при тониране са:

 • Не използвайте повече от 5 % пигмент или оцветител от общото тегло на епоксидната смола;
 • Съобразете се с това какъв ефект желаете да постигнете и използвайте метални, седефени, неонови или друг тип оцветители;
 • Не се препоръчва смесването на различни като състав пигменти поради риск от „желиране“ и липса на процес на втвърдяване;
 • Следете за температурните стойности в помещението при работа, които не бива да бъдат под 22-23 C°;
 • Както при смесването на основата и втвърдителя и тук е желателно да боравите с еднократни съдове;
 • Разбърквайте винаги добре, в една посока до хомогенизиране и равномерно тониране.

Защо да избирате качествени пигменти

Акцентирахме върху това, че оцветяването на смоли е процес, който изисква съответното внимание. Не на последно място в публикацията ще споделим с вас, че наред с до тук изложеното е много важно да инвестирате не само във висококачествени епоксидни лепила, но и съответните добри решения за тяхното оцветяване. Ако направите компромис и закупите неправилен и с недостатъчно добри качества пигмент то рискувате:

 • Да не постигнете желания нюанс;
 • Арт изделието или бижутата да не бъдат толкова уникални и красиви;
 • Смолата да не се втвърди достатъчно и крайния резултат да бъде плачевен.

За перфектни арт решения, накити и уникални творби се доверете на продуктите на ОнТрейд.