Защо да използвате няколко субуфера

Субуферите са основен компонент на всяко домашно кино или аудио система, отговорни за доставянето на дълбок, мощен бас, който може да подобри цялостното слушане. 

Въпреки това, това, което много хора може да не осъзнават, е, че използването на няколко субуфера или бас каса с вграден усилвател всъщност може да подобри още повече качеството на звука. 

В тази статия ще обсъдим предимствата от използването на множество субуфери и ще предоставим съвети как да ги позиционирате и настроите за възможно най-добра производителност.

Защо да използвате няколко субуфера?

Има няколко причини, поради които използването на няколко субуфера може да бъде от полза:

Повишено качество на звука 

Използването на няколко субуфера може да доведе до по-равномерно разпределение на звука, което може да подобри качеството на звука. Като разпределите баса равномерно в цялата зона за слушане, можете да елиминирате нежеланите резонанси и да постигнете по-гладък и естествен звук.

Намалено изкривяване 

Изкривяване може да възникне, когато един субуфер е натиснат до пределите си, което може да доведе до загуба на точност и да произведе нежелан звук. С множество субуфери можете да разпределите натоварването между няколко драйвера, което може значително да намали изкривяването и да подобри общото качество на звука.

Повишено звуково налягане

Няколко субуфера могат да произведат по-високи нива на звуково налягане, което може да бъде полезно в по-големи стаи или за събития на открито. Чрез по-равномерно разпределяне на басите можете да постигнете по-високи нива на звука, без да изпитвате изкривяване или нежелани резонанси.

По-гъвкаво разположение 

Използването на няколко субуфери имате повече възможности за разположение. Можете да ги поставите в различни части на стаята, за да постигнете оптимален бас и качество на звука. Това може да бъде особено полезно в по-големи стаи или стаи със странна форма, където един субуфер може да не е достатъчен, за да покрие цялата площ.

Подобрено звуково покритие 

Повече от един субуфери могат да осигурят по-добро покритие на зоната за слушане, което може да гарантира, че всички в стаята чуват едно и също ниво на баса. Това може да бъде особено важно за домашни театри или музикални студия, където всеки трябва да чува едно и също ниво на баса за оптимално слушане.

По-добро управление на помещението 

Разпределението на стаята може да причини стоящи вълни в зоната за слушане, което може да доведе до неравномерна реакция на баса и нежелани резонанси. Чрез използването на множество субуфери можете да намалите ефектите от разпределението на стаята и да постигнете по-естествен и равномерен бас.

Повишена височина

Височината се отнася до количеството мощност, която субуферът може да поеме, преди да се появи изкривяване. С множество субуфери можете да разпределите натоварването между няколко драйвера, което може да увеличи пространството за главата и да намали изкривяването.

Особености при позициониране на множество субуфери

Когато позиционирате няколко субуфера, трябва да имате предвид няколко неща:

  • Използвайте идентични субуфери – За най-добро представяне е важно да използвате идентични субуфери. Това гарантира, че отговорът на баса е последователен и че субуферите работят заедно възможно най-ефективно.
  • Поставете субуферите на различни места – За да постигнете по-равномерен бас, добра идея е да поставите субуферите на различни места в стаята. Това може да помогне за премахване на всякакви стоящи вълни или мъртви точки, които могат да възникнат, ако имате няколко събуфера на едно място.
  • Използвайте субуферите, за да се допълват взаимно – За да постигнете възможно най-доброто представяне, важно е да използвате субуферите, за да се допълват взаимно. Това означава регулиране на нивото и честотната характеристика на всеки субуфер, за да се гарантира, че работят заедно, за да произведат балансиран и точен бас.

Настройване на няколко субуфера

Когато настройвате множество субуфери, трябва да имате предвид следните елементи:

  • Използвайте кросоувър – Кросоувърът е устройство, което разделя аудио сигнала между субуферите и основните високоговорители. Това гарантира, че субуферите възпроизвеждат само нискочестотните сигнали, докато основните високоговорители възпроизвеждат средночестотните и високочестотните сигнали. Това може да помогне за получаване на по-чист и по-точен звук.
  • Използвайте инструмент за калибриране на събуфер – Инструментът за калибриране на събуфер може да ви помогне да измерите честотната характеристика на всеки събуфер и да го настроите, за да сте сигурни, че работят заедно възможно най-ефективно.
  • Регулиране на фазата – Фазата на субуферите може да има значително влияние върху цялостното качество на звука. Регулирането на фазата може да помогне да се гарантира, че субуферите работят заедно възможно най-ефективно, произвеждайки по-точен и балансиран звук.

Заключение

Използването на множество субуфери може да бъде отличен начин за подобряване на цялостното качество на звука на вашата система за домашно кино или аудио система. Чрез по-равномерно разпределяне на баса, постигане на по-високи нива на звуково налягане и по-голям контрол върху отговора на баса, можете да се насладите на по-завладяващо и ангажиращо слушане. 

Като следвате съветите, описани в тази статия, можете да позиционирате и настроите вашите субуфери, за да постигнете възможно най-добрата производителност, подобрявайки вашето удоволствие от музика, филми и друго аудио съдържание.