Защо добрия пчелар се нуждае от вана за разпечатване на питите с мед?

Инвентара, от който се нуждае съвременния пчелар е от съществено значение за производствената дейност. Като необходими се дефинират предлаганите във всеки пчеларски магазин вани за разпечатване на мед. Изключително удобни решения са както за големи така и малки пчелни ферми. Каква всъщност е ролята на ваните за разпечатване и колко струва подобна инвестиция ще споделим в днешната тема. Никога не е излишно да получите правилната информация, която да ви даде ориентир за бъдещите ви планове и реализации като пчелар.

Оптимизира процеса на извличане на мед от питите

Опитните пчелари ще потвърдят, че без качествена вана няма как да разчитате на отличен продукт, който да предложите на клиентите си. Фактор при оборудването на стопанството ви е да помислите за инвестиране в надеждна, в която да се извършва разпечатването на питите и извличането на меда. Както споделихме това е инвентар, който е задължителен както за малки така и за по-големи пчелни стопанства и точно поради това на пазара се предлагат разнообразие от продукти от тази категория.

Основното, което е необходимо да имате предвид, когато купувате е, че става въпрос за приспособление, което:

 • Оптимизира процеса при разпечатването на пити;
 • В съоръжението се извършва и първоначалния процес на отцеждане на меда от питите;
 • Икономисват труд и усилия;
 • Не се налага прехвърляне на меда на ръка, а с помощта на канела се събира меда в съответния съд;
 • Хигиеничен инвентар, който предпазва готовия продукт от странични миризми и примеси.

Тъй като се касае за производство на хранителен продукт имайте предвид, че задължително трябва да се приложат най-високи стандарти, които са пряко свързани с оборудването с надеждна, безопасна и сигурна техника, и инвентар. Приоритетите, от които следва да се водите са именно качествата на меда и това, че той е предназначен за директна консумация.

Хигиена в процеса на извличане на меда

вана за разпечатване

Съоръженията за разпечатването на пити са скъпа инвестиция. Но когато сте решили да се занимавате професионално с производството на мед е решаващо да сте наясно с всички хигиенни норми, на които следва да отговаря оборудването. Като изключително удобен инвентар определят пчеларите този тип инвентар, тъй като в зависимост от размерите на ваната в нея могат да се събират голям брой разпечатки и същевременно с това да се отцежда златистата течност.

Отминаха времената, когато се използваха кофи и легени, при които липсата на хигиена води до влошаване качеството на меда. Днес конкуренцията в сектора е решаваща така, че инвестиция от около 300 до 800 лева за среден размер вана за разпечатване от неръждавейка се оказва супер разумно решение.

А е факт, че в търговската мрежа се предлагат най-различни варианти, които са предназначени за пчелари с различен производствен капацитет и финансови възможности. Използването им е част от спазването на хигиенните норми, при които се предотвратява:

 • Преждевременна кристализация на меда;
 • Без риск от попадане на примеси;
 • Без замърсявания на продукта;
 • Безупречна хигиена.

Много по-ефективно и бързо е отцеждането на меда от рамките. Хубавото при повечето модели е това, че са с подвижни крака, което позволява по-лесното преместване на инвентара. Освен това са с производствени кранове, които позволяват лесното отичане на меда в съда, в който ще бъде съхраняван.

Има защо да се дефинира като необходимост в съвременното пчеларство ваната за разпечатване. Оказва се, че много производители стартират с малка, но с разрастване на броя на пчелните семейства инвестират в по-големи вани, които подобряват значително производителността и същевременно улесняват работата им.

На какви качества трябва да отговаря ваната за разпечатване?

Разбира се, че когато се инвестира в такъв ключов инвентар е необходимо да се ръководите от производствените си мощности. Представените на пазара продукти определено се различават по своите технически параметри и особености. Целта е да могат да бъдат осигурени на пчеларите такива вани, които са в състояние да подобрят и улеснят работата им.

Покупката в общи линии е зависима от:

 • Размери, които са достатъчни за определен брой рамки, които ще бъдат разпечатвани в съоръжението;
 • Брой кранове, които ваната предпочитате да има. Обикновено се предлагат с 1,2 или три според количеството мед, което ще се събира в тях;
 • Внимание към дължината на стойката за разпечатване;
 • Материал за изработка, който задължително трябва да бъде неръждаем;
 • Подвижност на краката;
 • Брой стойки за разпечатване и други.

Не е без значение на какъв вариант ще се спрете. От това зависи до колко ще успеете да съкратите времето и процеса за извличането на меда. На пазара се предлагат вани от различни производители, но като едни от изгодните и с отлично качество се приемат тези на сръбската марка Техтрон.

За дребните производители на мед се предлага и мини модели с работна стойка, които са изработени от висококачествена безопасна пластмаса. Изделията са изгодни и хигиенични, удобни за използване дори в домашни условия.

Както вече стана ясно изборът на качествена техника и инвентар са от съществено значение за пчеларите. Когато искате да се занимавате професионално и да извлечете максимума от производствения процес не е без значение как ще оборудвате базата за извличане на суровината.