Пелетни котли – ефективно отопление за големи пространства

Оправдано е все повече хора да търсят максимално ефективен и надежден вариант за отопление през зимата. И не само това са основните мотиви да насочим вниманието ви към алтернативните методи, а също така и поради факта, че колкото по-икономичен начин бъде избран толкова сметките ще бъдат по-ниски и поносими за семейния бюджет. Уредите, осигуряващи отопление са многообразни – от такива с електрическо захранван до варианти, които ползват алтернативни източници за енергия. Отговорността за правилния подбор на уред за осигуряване на топлина за дома е изключително специфичен момент и поради това днес ще представим един от доказаните, които предлагат ефективност и то за целия дом.

Пелетни котли или камини

Напоследък доста нашумяха уредите, при които се използва като гориво дървените пелети. Значително по-икономични, екологични и с висока калоричност са тези източници за захранване. А това всъщност ги прави и предпочитани от все повече домакинства, които имат изградени системи на дърва. Това, което се налага да направят е да си изберат съответните модели камини или котли с пелети  ида заменят до сега използваната печка. Звучи доста лесно, но и тук е важно да се вземат под внимание някои важни детайли.

И котлите и камините на пелети са супер ефективни като решения, но за да направите правилния избор е добре да се съобразите със следните неща:

  • До колко искате да намалите разходите за отопление през зимата?;
  • Каква квадратура ще отоплявате?;
  • В къща или апартамент живеете?;
  • Какви са възможностите ви за обслужване(зареждане) на уреда?.

Отговорите на тези въпроси всъщност ще дадат яснота дали във вашия случай е по-добре да заложите на котел или на камина.

Предимства и недостатъци

  1. Камини с пелети
котел
Sunsystem BURNiT Pell Easy, 20kW

Най-лесно човек може да направи избор, когато има пред себе си положителните качества на едните и другите уреди. Камините се препоръчват за апартаменти, тъй като при тях няма нужда от отделно помещение, в което те да бъдат инсталирани. По-компактни са като габарити  и реално могат да бъдат инсталирани дори в коридор, от който да се захрани инсталацията с водна риза. Към негативите на тези камини следва да визираме това, че се нуждаят от по-често обслужване по отношение на зареждане и почистване. Така, че сами си преценете с какво време разполагате за да поддържате топлината в дома постоянна.

  • Котли с пелети

Тук има много повече преимущества по отношение на това, че за разлика от камините, които побират между 15 и 30 кг пелети в бункера то тук количеството  е много по-голямо. Друго много важно предимство, което предлагат пелетните котли е това, че те са автономен уред, който може да захранва много по-голяма площ. Това ги прави по-приложими при еднофамилни къщи. Ако камината трябва да зареждате честичко то тук при котлите имате опция два-три дни да не се налага да се ангажирате с поставяне на пелети. Разбира се, че са доста по-удобни и функционални като решения, но няма как да не отчетем и недостатъците, които имат котлите с пелети. За да се извлече максималната ефективност от тяхната употреба имайте предвид, че трябва да отделите пространство за този вид отоплителни уреди. Задължително е отделно помещение, в което да се инсталира котела за да може да бъде максимално ефективен спрямо нуждите на домакинството.

И след като изяснихме положителните и отрицателните специфики на котлите  и камините вече имате пълно право да проявите самоинициатива и да изберете основния отоплителен елемент от balkanenergy.bg. За рентабилно, икономично, екологично и с бърза възвращаемост решение имате на разположение многообразие от професионални варианти. Внимание заслужават котли Alfa Plam, BURNiT, македонските EcoSpar, които са доказали своите високи технически показатели и качество. Изберете си котел на най-разумна цена и се насладете на постоянна температура във вашия дом.